News – NΕΑ

Uncategorized

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η 3η ημερίδα “Φροντίζοντας τους Φροντιστές” με θέμα την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για Φροντιστές, την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας και άλλα ενδιαφέροντα θέματα για φροντιστές

Στην Ευρώπη σύμφωνα με τον οργανισμό Eurocarers οι ανεπίσημοι φροντιστές, οικογένειες και φίλοι ατόμων με χρόνια πάθηση ή αναπηρία είναι με διαφορά οι μεγαλύτεροι πάροχοι φροντίδας. Οι γυναίκες ιδιαίτερα επηρεάζονται δυσανάλογα και είναι πιθανότερο να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να συνεχίσουν την φροντίδα.  Η εκτιμώμενη αξία της οικονομικής συνεισφοράς των ανεπίσημων φροντιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα έχει υπολογιστεί σε 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ως εκ τούτου τα συστήματα υγείας δεν θα ήταν βιώσιμα αν δεν υπήρχε η σημαντική αυτή συνεισφορά των φροντιστών.

Μια πολύ θετική εξέλιξη το 2019 είναι πως η Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία όσον αφορά ορισμένα βασικά στοιχεία της πρότασης οδηγίας σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές. Η νέα οδηγία προβλέπει το δικαίωμα άδειας τουλάχιστον πέντε ημερών το έτος για τους ανεπίσημους φροντιστές και την υιοθέτηση ευέλικτου ωραρίου εργασίας για τους φροντιστές

Η ΕΠΙΟΝΗ στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 διοργανώνει στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την 3η ετήσια ημερίδα με επίκεντρο τους φροντιστές. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Eurocarers.

Η εκδήλωση θα αναφερθεί αναλυτικά στην νέα ευρωπαϊκή οδηγία που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους οικογενειακούς φροντιστές, καθώς προβλέπει το δικαίωμα του ελάχιστου 5 ημερών άδειας φροντιστή το έτος και το δικαίωμα αιτήματος στον εργοδότη ευέλικτου ωραρίου εργασίας, ή εργασία από το σπίτι για μια περίοδο έως έξι μήνες.

Η οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα να προστατέψουν τους εργαζόμενους φροντιστές από διακρίσεις ή απόλυσης εξαιτίας της άσκησης αυτών των νέων δικαιωμάτων.

Στην ημερίδα θα πραγματοποιήσει εισήγηση ο κος Δημήτρης Κόντης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019

Η ημερίδα είναι υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η κα Nadia Kamel εκ μέρος των Eurocarers, η κα Donna Walsh, διευθύντρια  της EFNA, ο Καθηγητής Philip Gorwood πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA) και η διευθύντρια του οργανισμού Mental Health Europe κυρία Claudia Marinetti.

Είσοδος Ελεύθερη – Μόνο με δήλωση συμμετοχής:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdIqR5_lu5mgoiTzX-yS-bWgsCkfbiBoz1At5i5XGdEYZOsrg/viewform

Uncategorized

Ημερίδα με θέμα την συνεισφορά των οικογενειακών φροντιστών ασθενών με καρδιακές παθήσεις

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ διοργάνωσε με επιτυχία την Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 στο Innovathens powered by Samsung, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, την 2η ημερίδα με θέμα “Υποστήριξη ασθενών με καρδιακές παθήσεις. Η συμβολή των φροντιστών”. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Global HEART Hub. Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αθηναίων και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος κα Μαρία Στρατηγάκη, η υποψήφια Ευρωβουλευτής και Ιατρός κα Χριστίνα Παπανικολάου, ο πρόεδρος του σωματείου Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού Λιμενικού Σώματος και φίλων κος Κωνσταντίνος Μακρής, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών η Καρδιά του Παιδιού κα Αθηνά Βαρέλα Κολτσιδοπούλου

Στην ημερίδα της 6.5.19 συμμετείχαν ως εισηγητές:

ο κος Σταύρος Τερζάκης με θέμα τρόπους εξασφάλισης αιμοδοσίας υπέρ καρδιοπαθών.

Η κα Κέλλη Παναγιωτοπούλου, με θέμα το άγχος στις καρδιακές παθήσεις και την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Η κα Μαρία Αγγελάκη με θέμα την ζωή με καρδιακή ανεπάρκεια: παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό και πρακτικές οδηγίες για καλύτερη καθημερινότητα.

Ο κος Δημήτρης Κόντης με θέμα την συμμετοχή νοσηλευόμενων ασθενών με καρδιολογικές διαταραχές στις ιατρικές αποφάσεις (παρουσίαση κλινικής έρευνας στο Θριάσιο Νοσοκομείο)

Ο κος Ηλίας Τσούγκος με θέμα τα συμπτώματα της Καρδιακής Ανεπάρκειας: Ο κρίσιμος ρόλος της οικογένειας στην αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός απειλητικού για την ζωή συνδρόμου.

Ο κος Αντώνης Ανωνιάδης με θέμα την σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού στα καρδιολογικά προβλήματα.

Ο κος Όμηρος Παπαδόπουλος με θέμα τις τεχνολογίες αιχμής του ΕΦΚΕ Δημόκριτος που υποστηρίζουν την καθημερινότητα ασθενών με καρδιακές παθήσεις.

Συμμετείχαν επίσης η κα Susan Cambell από τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία παρουσίασε την ομπρέλα οργανώσεων Global HEART Hub και τις τρέχουσες εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Τέλος ο Καθηγητής πληροφορικής του Πανεπιστημίου Lobachevsky κος Nikolai Zolotykh αναφέρθηκε στο Cyberheart Project, την πλατφόρμα τηλεϊατρικής για ασθενείς με καρδιοπάθεια. Είσοδος ελεύθερη, με δηλώστεις συμμετοχής στο : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdd7QGQcfbz4Yu43pLbmG0fzW2a2_uVJ7NgU559MAHBBnuPYw/viewform?usp=sf_linkTo πρόγραμμα της Ημερίδας της Δευτέρας 6ης Μαίου 2019

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την συνεισφορά των εταιριών Interamerican, Novartis, Galenica και ΒΙΑΝΕΞ.

Χορηγοί επικοινωνίας:

http://www.psychologynow.grhttp://www.iatronet.grhttp://www.socialpolicy.gr

Τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος κα Μαρία – Νίκη Γεωργαντά.

Awareness Events by EPIONI, news

Υποστήριξη ασθενών με καρδιακές παθήσεις. Η συμβολή των φροντιστών

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ διοργανώνει την Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 στις 10:30 στο Innovathens powered by Samsung, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Κεραμεικός την 2η ημερίδα με θέμα “Υποστήριξη ασθενών με καρδιακές παθήσεις. Η συμβολή των φροντιστών”. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Global HEART Hub.

Στην ημερίδα της Δευτέρας 6.5.19 (10:30 – 15:00) θα συμμετέχουν εισηγητές από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία.

Είσοδος ελεύθερη, με δηλώστεις συμμετοχής στο : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdd7QGQcfbz4Yu43pLbmG0fzW2a2_uVJ7NgU559MAHBBnuPYw/viewform?usp=sf_link

Erasmus+, news

Focus Group για Ανεπίσημους Φροντιστές στις 12.2.19

Στα πλαίσια της εναρκτήριας συνάντησης του σχεδίου Erasmus+ “Learn4Carers” στο οποίο συντονιστής είναι το σωματείο μας πραγματοποιήθηκε στις 12/2/19 ομάδα εστίασης για συγγενείς ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας (Focus Group) στο κέντρο ημερας της ΠΕΨΑΕΕ.

O συντονισμός αλλά και οι παρακάτω σημειώσεις είναι του μέλους της επιστημονικής επιτροπής του σωματείου Δρ. Καλλιόπης (Κέλλης) Παναγιωτοπούλου.

Στη σημαντική αυτή συνάντηση συμμετείχαν ανεπίσημοι φροντιστές ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι του Κέντρου Ημέρας της ΠΕΨΑΕΕ στην οδό Αλκαμένους 8 και εργαζόμενοι σε φορείς που ειδικεύονται στην ενημέρωση και υποστήριξη των ανεπίσημων φροντιστών από το εξωτερικό. (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία).

Στόχος ήταν η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για πρακτικές που μέχρι τώρα έχουν δώσει καλά αποτελέσματα, η καταγραφή των αιτημάτων των ανεπίσημων φροντιστών και η δημιουργία ενός σχεδίου δράσης με σκοπό την υλοποίηση των επόμενων σταδίων παρέμβασης προς όφελος των φροντιστών και ανακούφιση του φορτίου αυτών.

Εν συνεχεία η Δρ. Παναγιωτοπούλου παραθέτει τα σημαντικότερα σημεία της συνάντησης:

1.     Τα Κέντρα Ημέρας παρέχουν πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στους πάσχοντες από διαφόρων διαγνώσεων προβλήματα ψυχικής υγείας και είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε αυτά όσο γίνεται περισσότεροι ασθενείς. Οι γονείς είναι ήσυχοι για όσο διάστημα τα παιδιά τους βρίσκονται στο χώρο. Ο πάσχων επιλέγει ποιες δραστηριότητες επιθυμεί να παρακολουθήσει. Ο πάσχων βρίσκεται υπό ψυχολογική/ψυχιατρική  παρακολούθηση. Συχνά μπορεί να προσέρχεται μόνος του στο Κέντρο με χαρά, αλλά και όταν δυσκολεύεται τον βοηθούν σταδιακά να κοινωνικοποιηθεί, προσφέροντας του προς το παρόν ατομικές συνεδρίες. Εξελίσσεται θετικά διαμέσου των δραστηριοτήτων.

2.     Η ομάδα στήριξης των γονέων/συγγενών ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, που διενεργείται ανά 15 ημέρες στο Κέντρο Ημέρας της ΠΕΨΑΕΕ, βοηθάει πάρα πολύ, επειδή: υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα – αφού πολλοί παιδεύτηκαν μόνοι τους επί μεγάλο διάστημα – , παρηγορούνται αν κάποιο παιδί σταματήσει να πηγαίνει στις δραστηριότητες, ανταλλάσσουν απόψεις, εμπειρίες, μιλούν για την καθημερινότητα τους, χαίρονται  επειδή τα παιδιά τους θα έχουν κάπου να πηγαίνουν και μετά το δικό τους θάνατο. Η ψυχική ασθένεια είναι ‘κοινωνική’, έξω από την ομάδα υπάρχει απομόνωση και στίγμα, ο κόσμος φοβάται την ψυχική νόσο.

3.     Τρόποι παραπομπής: από το νοσοκομείο που νοσηλεύτηκαν, από τον θεράποντα ψυχίατρο. Τρόποι βελτίωσης: να υπάρχει ομάδα αξιολόγησης για τον κάθε ασθενή, αποτελούμενη από τον ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ψυχιατρικό νοσηλευτή, γονέα ή κηδεμόνα οι οποίοι από κοινού με τον ασθενή θα προτείνουν τρόπους θεραπευτικών παρεμβάσεων, οι οποίοι θα επικαιροποιούνται σύμφωνα με την πορεία της νόσου.

4.     Ανάγκη για στήριξη των φροντιστών.

5.     Οργανισμοί που θα βοηθήσουν τον ασθενή να παραμείνει στο σπίτι, ή να κοινωνικοποιηθεί, ή να βρει προστατευόμενη εργασία, σύμφωνα με τις ανάγκες του.

6.     Ενημέρωση του κοινού, ώστε να απαλειφθεί το στίγμα, να μην υπάρχει πλέον ιδρυματισμός και να στηριχθούν οι οικογένειες που παρέχουν πλέον περισσότερη φροντίδα.

7.     Η ψυχική νόσος είναι κοινωνικό πρόβλημα, όχι της οικογένειας μόνο. Να συμμετέχει η πολιτεία ώστε να ελαφρυνθούν οι οικογένειες.

8.     Οικονομική ενίσχυση του φροντιστή. Ανάγκη για πιστοποίηση των φροντιστών με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

9.     Να απευθυνθούμε σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή άτομα με φιλανθρωπικό έργο για να στηρίξουν τις οικογένειες, όπως γίνεται πχ με τους καρκινοπαθείς.

10.  Να απευθυνθούμε σε διάσημα πρόσωπα (πχ καλλιτέχνες, λογοτέχνες, αθλητές, πολιτικούς, κοκ) που έχουν τα ίδια ή συγγενείς τους προβλήματα ψυχικής υγείας και να τους πείσουμε να μιλήσουν δημόσια για την εμπειρία τους, ώστε να εξαλειφθεί το στίγμα.

11.  Ενημέρωση ιατρών και πολιτικών για την αξία των Κέντρων Ημέρας.

12.  Ομάδα ψυχιάτρων + ασθενών + φροντιστών να μιλούν με μια φωνή ενιαία και να πιέσουν τους πολιτικούς για χρηματοδότηση μακροπρόθεσμη – σε βάθος δεκαετίας – της ψυχικής υγείας, ταχύτερα αυξανόμενης από τη σωματική υγεία.

13.  Ενώ η ψυχική και η σωματική υγεία είναι το ίδιο σημαντικές, υπάρχει χάσμα χρηματοδότησης, εις βάρος της ψυχικής.

14.  Ο αριθμός των φροντιστών είναι μεγάλος (περίπου ¼ του πληθυσμού στην Ευρώπη). Χρειάζεται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής τους, πολλοί αγνοούν ότι είναι φροντιστές. Θα μπορούσε να γίνει πρόσκληση από τα ΜΜΕ.

15.  Για τους εργαζόμενους φροντιστές (60%) να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα αλληλοενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών και επίλυσης προβλημάτων.

16.  Κινητή μονάδα ενημέρωσης: ένα λεωφορείο με κοινωνικό λειτουργό, που θα πηγαίνει στα νοσοκομεία για να ενημερώνει τους φροντιστές.

17.  Ενημέρωση κατά την πρώτη νοσηλεία. Τι υπάρχει για τους ασθενείς κααι για τους φροντιστές τους.

18.  Συνδυασμένη προσπάθεια νομοθετικών ρυθμίσεων και χρηματοδότησης. Τρόποι: συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Εθνική Κυβέρνηση, επίγνωση της δύναμης των φροντιστών ως ψηφοφόρων, πίεση να ρυθμιστεί το αγωνιώδες ερώτημα τι θα γίνει ‘μετά από εμάς’;, ομαδική προσπάθεια, καθημερινός αγώνας, τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

19.  Το αίτημα πρέπει να είναι : απλό, πρακτικό/εφικτό, μετρήσιμο.

20.  Έμφαση στους φροντιστές. Οι φροντιστές δύσκολα μιλούν για τον εαυτό τους, είναι παραμελημένη ομάδα συνανθρώπων μας.

21.  Οι πάσχοντες από ψυχικές παθήσεις και οι φροντιστές τους επιθυμούν ό,τι και όλοι οι άλλοι άνθρωποι: οικογένεια, φίλους, να κατανοήσουν την πάθηση τους, να έχουν οικονομική σιγουριά, να ζήσουν μια κατά το δυνατόν φυσιολογική ζωή, με ελπίδες και όνειρα.

Erasmus+, news, Projects for Carers, Uncategorized

Learn4Carers – Athens Kick-off Meeting

The Erasmus+ KA2 project, entitled “Learning for Caregivers in Europe” (2018-1-EL01-KA204-047837) will allow representatives of ​unpaid family care​rs from 4 European countries to showcase good practices from their countries. 
The kick-off meeting will be held in Greece on 11 and 12 February 2019 at the office of the European Parliament in Athens. The meeting will involve participation from policy makers as well as representatives from organisations working with caregivers from Greece, Italy, Germany and the UK.

Learn4Carers project will last until the end of November 2020.
More information is available on the project website: https://learn4carers.eu/